Het proces van Moliva

Heel veel zon

Olijfbomen groeien het best in een Mediterraan klimaat met hete, zonovergoten zomers en milde winters. Met een gemiddelde temperatuur van 18ºC en meer dan 300 zondagen per jaar zijn de omstandigheden voor olijfbomen ideaal in Andalusië.

Na een herstelperiode in de winter beginnen rond maart of april nieuwe knoppen te ontstaan aan de olijfboom. Sommige van deze knoppen ontwikkelen zich tot bloesems. Wanneer deze bloem bevrucht wordt, gaat hij olijfzaad produceren en vormt zich uiteindelijk tot een olijf. Deze olijven zijn aan het begin van de zomer klein, hard en groen maar na genoeg zonuren beginnen ze rond september of oktober te rijpen.

Plukken van de olijven

De Spaanse boeren gaan van start met het plukken van de olijven wanneer ze beginnen te rijpen. Bij Moliva worden alle olijven zeer zorgvuldig geplukt. Hiervoor worden netten op de grond gelegd, om contact met de grond te voorkomen. Dit om de uitstekende kwaliteit te waarborgen.

Na het plukken worden de olijven direct naar de olijfmolen getransporteerd waar ze verder tot olijfolie verwerkt zullen worden.

Verwerken tot olijfolie

Om de meegekomen blaadjes en takjes te verwijderen, worden de olijven eerst schoongemaakt en gewassen. Daarna worden ze geplet en gemalen tot een olijfpasta. Deze olijfpasta wordt gemalaxeerd (een soort van gekneed). Vervolgens wordt de olie van de pasta gescheiden, het proces wat decanteren wordt genoemd. Na het decanteren wordt de olie gecentrifugeerd om de olie nog beter te scheiden van het afvalwater. Hierna wordt de olijfolie gefilterd en opgeslagen in grote silo’s die ontworpen zijn om de olijfolie in optimale conditie te bewaren

Bottelen & transport

Olijfolie is erg gevoelig voor warmte en licht. Om hiervoor bescherming te bieden wordt de olijfolie van Moliva enkel in donkere en gekleurde glazen flessen gebotteld. De flessen worden in een koele omgeving beschermd van licht bewaard totdat ze getransporteerd worden.

Bij jou in de keuken

De laatste, en lekkerste stap van het proces is het consumeren van de olijfolie. De veelzijdigheid van de verschillende soorten olijfolie van Moliva zorgt ervoor dat er voor elk gerecht een gepaste olijfolie gebruikt kan worden. Geniet van de overheerlijke authentieke Andalusische olijfoliën!

Onze producten

17,95
Intens fruitige smaak van verse olijven. Aroma’s van tomaat, banaan en amandelen  

Uitverkocht

17,95
Medium fruitige smaak van verse olijven. Aroma’s van appel, rijpe banaan en groen gras

Uitverkocht

18,95
Medium fruitige smaak van verse olijven. Aroma’s van groene appel, kiwi en pijnboompitten

Uitverkocht

18,95
Intens fruitige smaak van groene olijven. Aroma’s van appel, artisjokken en groene banaan

Uitverkocht

22,95
Deze geschenkset bestaat uit 4x100ml van verschillende olijfsoorten: Picual, Arbequina, Hojiblanca & Frantoio

Uitverkocht