Arbequina, de tempranillo onder de olijven?

Net zoals er duizenden unieke druivensoorten zijn waar wijn van wordt gemaakt, zijn er er meer dan een duizend unieke olijfsoorten (cultivars). Volgens het International Olive Council zijn er zo’n 140 cultivars verspreid over 23 landen die voor 85% van de wereldwijde olijf productie zorgen. Elke olijfsoort heeft haar unieke eigenschappen, smaken en aroma’s. Zo is de olijfolie van de Arbequina olijf, vergelijkbaar met Tempranillo wijnen, wat zacht van karakter en daardoor zeer toegankelijk.

Zijn er verschillen in de olijfsoorten voor olijfolie en tafelolijven?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn olijfsoorten die alleen geschikt zijn voor de productie van tafelolijven, olijfsoorten die enkel voor de productie van olijfolie gebruikt worden én olijfsoorten die zowel gebruikt worden voor de productie van tafelolijven en olijfolie. Wel zitten er over het algemeen verschillen in de olie inhoud en de grootte van de olijf tussen tafelolijven en olijfolie olijven. Vaak word er voor tafelolijven meer gebruik gemaakt van irrigatie. Hierdoor worden ze groter in formaat en hebben ze een relatief lagere olie inhoud (10-15% van het gewicht van de olijf) vergeleken met olijven voor olijfolie (20-30% van het gewicht van de olijf).

Wereldwijd meest voorkomende olijfsoorten voor de productie van olijfolie

Olijfbomen groeien met name in de Mediterrane landen, maar ook in toenemende mate in gebieden met een vergelijkbaar klimaat zoals delen in California en Chili. Elk gebied heeft z’n unieke eigenschappen waardoor sommige olijfsoorten in bepaalde gebieden het best tot hun recht komen.  In Griekenland komen bijvoorbeeld de Kalamata en Koroneiki olijven het meeste voor. In Italië zijn de Frantoio en Leccino cultivars erg populair. Picual en Arbequina zijn weer olijfsoorten die met name in Spanje veel voorkomen.

Een greep uit de cultivars die Andalusië rijk is

Andalusië wordt gezien als de hoofdstad van de wereld van olijfolie. Hier wordt naar schatting zo’n 20% van de wereldwijde olijfolie geproduceerd. Niet wonderlijk dus dat de olijfgaarden hier reiken tot aan de horizon. Met meer dan 100 verschillende olijfsoorten is de verscheidenheid aan cultivars enorm in Andalusië. Een aantal populaire cultivars die in Andalusië groeien zijn:

Picual: De picual is de meest voorkomende olijfsoort in Andalusië. De picual heeft verassend weinig water nodig om goed te groeien. Deze cultivar groeit met name in de provincie van Jaén, Córdoba en Granada. De picual olijf heeft een wat puntige vorm. De picual is één van de meest gezonde olijfsoorten dankzij haar hoge gehalte polyfenolen en oliezuur, het belangrijkste onverzadigd vetzuur (meer over de gezondheidsvoordelen van extra vierge olijfolie in een ander blog artikel). Hierdoor is de olijfolie van picual over het algemeen ook iets pittig in de keel.

Hojiblanca: De hojiblanca cultivar heeft naar naam te danken aan de witte (=blanca) onderkant van het blad (=hoja). Deze soort komt met name voor in de provincies van Málaga, Córdoba, Sevilla en Granada. De hojiblanca olijf is rond van vorm en wat groter dan bijvoorbeeld de picual. Het gehalte polyfenolen en oliezuur ligt over het algemeen iets lager dan bij de picual.  Een goede hojiblanca is zeer fruitig van smaak en heeft heerlijke verse aroma’s.

Arbequina: De arbequina komt oorspronkelijk uit Catalonië, Noord Spanje, maar heeft de laatste decennia zijn weg gemaakt naar andere regio’s, waaronder Andalusië. De arbequina olijf is populair door haar zachte, niet-bittere smaak. Hierdoor ligt het gehalte polyfenolen wat lager dan bijvoorbeeld de picual. Dankzij de wat zachtere smaak is deze olijfolie zeer toegankelijk voor mensen die weinig ervaring hebben met het gebruik van olijfolie.

Wil je meer weten over de verschillende olijfsoorten die groeien in Andalusië of op zoek naar de juiste olijfolie voor in jouw keuken? Kijk in onze webshop of neem contact met ons op.

Olijfbomen

Populaire berichten

15 juni 2022

Gazpacho, Verfrissende zomerse soep

Een heerlijke gazpacho voor op een zomerse dag. Gazpacho is een super gezonde soep met veel groenten en wordt koud geserveerd!

9 februari 2022

Pan con tomate, een klassiek Spaans ontbijt

Een klassiek Spaans ontbijt, makkelijk te bereiden en heerlijk om de dag mee te beginnen. Buen provecho!
17.95
Intens fruitige smaak van verse olijven. Aroma’s van tomaat, banaan en amandelen  

Uitverkocht

17.95
Medium fruitige smaak van verse olijven. Aroma’s van appel, rijpe banaan en groen gras

Uitverkocht

18.95
Medium fruitige smaak van verse olijven. Aroma’s van groene appel, kiwi en pijnboompitten

Uitverkocht

18.95
Intens fruitige smaak van groene olijven. Aroma’s van appel, artisjokken en groene banaan

Uitverkocht

22.95
Deze geschenkset bestaat uit 4x100ml van verschillende olijfsoorten: Picual, Arbequina, Hojiblanca & Frantoio

Uitverkocht

Deel bericht op