Gazpacho, verfrissende zomerse soep
Gazpacho is een klassieker uit de Andalusische keuken. Het is een super gezonde soep met veel groenten en wordt koud geserveerd! Dit recept is zeer makkelijk te maken en kan binnen 10 minuten worden bereid. Laat het daarna minimaal 2 uur in de koelkast staan en je hebt een heerlijk verkoelende soep voor op een zomerse dag. De tomaten vormen de basis van de gazpacho, gebruik daarom ook rijpe tomaten van een goede kwaliteit.
Ingrediënten
1 kg rijpe tomaten (De tomaten vormen de basis van de gazpacho, gebruik daarom ook rijpe tomaten van een goede kwaliteit
3/4 komkommer
1 kleine rode paprika
1/2 rode ui
4 teentjes knoflook
1/4 kop koriander dun gesneden
3 el sherry azijn of rode wijn azijn (sherry voor een zoetere smaak)
1 tl zeezout
1/2 tl peper
1 sneetje (wit) brood zonder korst
3 el extra vierge olijfolie Moliva
Garnering:
1/4 komkommer
1/4 kop koriander + andere verse kruiden naar smaak
1 handjevol cranberry
2 el extra vierge olijfolie Moliva
Bereiding
-
Snijdt ¼ van de komkommer in dunne plakjes voor de garnering
-
Schil de rest van de komkommer. Snijdt de komkommer, tomaten, rode paprika, rode ui en knoflook in (grove) stukken en voeg toe aan de blender.
-
Voeg de sherry of rode wijn azijn, zout, peper, brood en olijfolie toe en pureer alle ingrediënten in de blender tot een fijn geheel.
-
Laat de gazpacho minimaal 2 uur afgesloten in de koelkast staan.
-
Serveer de soep koud met de garnering naar wens toegevoegd.