Pan con tomate, een klassiek Spaans ontbijt
In Andalusië wordt pan con tomate met name voor ontbijt gegeten, maar in bijvoorbeeld Catalonië is het ook erg geliefd als tapas bij de borrel.
Het is misschien wel één van de meest simpele recepten, maar de klassieke ‘pan con tomate’ (brood met tomaat) is wel ontzettend populair in heel Spanje, en zeker ook in Andalusië. De basis voor de pan con tomate bestaat slechts uit 5 basis ingrediënten, maar naar wens kunnen er extra ingrediënten toegevoegd worden, zoals Ibérico ham.
Ingrediënten
Brood
Tomaten – Deze moeten goed rijp zijn!
Knoflook
Extra vierge olijfolie (Arbequina of Picual)
Zout
(Optioneel) Ibérico ham
Bereiding
Snijdt een paar dikke sneedtes van een stevig (stok-) brood. Rooster deze in een grill of in het broodrooster. Snijdt de knoflook doormidden en wrijf deze over het geroosterde brood. Halveer de rijpe tomaat, rasp deze en bedek je brood met een ruime laag. Vervolgens voeg je een paar scheutjes extra vierge olijfolie toe en strooi je er naar smaak (zee)zout overheen. Als variatie ook erg lekker om dungesneden Ibérico ham toe te voegen. Buen provecho!