Beste olijfolie


Voor het  bakken en braden van het vlees, om als dressing te gebruiken of lekker als toevoeging over de pasta of groente. Waar je het ook voor wilt gebruiken, olijfolie geeft je maaltijd sowieso die extra smaak en finesse.  

Tegenwoordig is de olijfolie niet meer weg te denken uit de keuken. Kijk eens bij de supermarkt en je plaatselijke buurtsuper om de hoek en je ziet dat er een groot assortiment aan olijfolie te kiezen valt. Maar wanneer spreken we nu van de beste olijfolie?  Om daar invulling aan te geven, leggen we je graag het een en ander uit over de diversiteit van de olijfolie en zijn omstreken waar het geoogst wordt.  

Waar komt de beste olijfolie vandaan?  

Als we het hebben over de beste olijfolie, dan denkt men snel aan Italië. Terwijl Italië de grootste importeur is in Spaanse en Griekse olijfolie. Spanje is marktleider in de olijfoliebranche met een jaarlijkse productie van meer dan 1.300 duizend ton. Op de gedeelde tweede plaats komen Griekenland en Italië met een productie van 300 duizend ton per jaar.  

Wat is nu het verschil tussen olijfolie kopen die uit Italië, Griekenland of Spanje komt, is dat het proces of daadwerkelijk de smaak? Het verschil zit hem in het ras van de boom, het klimaat, het soort grond, de extractie van de olie en het moment van oogsten.  

In een droger klimaat zullen de olijven aan de olijfboom minder snel groeien, hierdoor worden ze sterker van smaak. Zijn er veel citroen of sinaasappelbomen op de hectare te vinden dan heeft dit ook invloed op de uiteindelijke smaak.  

Bij het oogsten van de olijven komt echt vakmanschap bij kijken, te vroeg en te laat oogsten heeft invloed op de kwaliteit en de smaak net als de weeromstandigheid. Als het regent kan er niet geoogst worden dit beschadigt de boom en de vrucht te veel. Nadat de olijven zijn geplukt dienen ze zo snel mogelijk verwerkt te worden. Hoe vroeger je het doet, hoe beter de smaak blijft behouden.  

Gradaties in olijfolie: Extra vierge de beste olie 

Een groot verschil tussen de beste olijfolies op de markt zit hem in het fabricageproces, de zuurgraad en de toevoegingen. De zuurgraad bepaalt voor het grootste deel de kwaliteit. Het is ook wettelijk bepaald aan welk percentage het moet voldoen om de naam van de olijfolie, extra vierge, vierge of lampante te krijgen.  

Bij extra vierge olijfolie komt dit neer op een percentage van 0,8% of minder. Dit is olijfolie van pure klasse, het wordt gemaakt van de eerste koude persing van olijven. Waarbij de smaak van romig tot peperig kan variëren en zijn kleur, antioxidanten en mineralen bewaard blijven.  

Om de naam vierge olijfolie te krijgen mag de zuurgraad niet boven de 2% komen. Het verschil met extra vierge zit hem niet alleen in de zuurgraad, maar ook in de smaak. Doordat de vierge een hogere zuurgraad mag hebben is het iets minder vol van smaak.  

De lampante olijfolie heeft een zuurgraad van meer dan 2%, en is de laagste kwalificatie van olijfolie. Lampante olijfolie is van lage kwaliteit zonder fruitige kenmerken en met aanzienlijke gebreken in de smaak. Deze olijfolie is niet geschikt voor humane consumptie en wordt geraffineerd of gebruikt voor industriële doeleinden.  

Extra vierge olijfolie is de crème de la crème   

We kunnen nu wel vaststellen dat de extra vierge dé beste olijfolie is, als je van romig en vol van smaak houdt en gaat voor een olijfolie die onbehandeld is. Het is van een wat duurder segment, die je voor zowel koude gerechten kan gebruiken als om mee te koken. Voeg het bij de salade, laat de biefstuk even rusten in een klein laagje of maak er een heerlijke dipsaus mee met wat peper en zout.  

Neem een kijkje in onze winkel voor de lekkerste olijfolie uit Andalusië 

Olijven plukken

Populaire berichten

2 augustus 2023

2935470c9d7c62ad674140a964d66327

2 augustus 2023

2935470c9d7c62ad674140a964d66327

17.95
Intens fruitige smaak van verse olijven. Aroma’s van tomaat, banaan en amandelen  

Uitverkocht

17.95
Medium fruitige smaak van verse olijven. Aroma’s van appel, rijpe banaan en groen gras

Uitverkocht

18.95
Medium fruitige smaak van verse olijven. Aroma’s van groene appel, kiwi en pijnboompitten

Uitverkocht

18.95
Intens fruitige smaak van groene olijven. Aroma’s van appel, artisjokken en groene banaan

Uitverkocht

22.95
Deze geschenkset bestaat uit 4x100ml van verschillende olijfsoorten: Picual, Arbequina, Hojiblanca & Frantoio

Uitverkocht

Deel bericht op